Вкусът на Родопите

13.11.2011 23:40:58

Вкусът на Родопите очаква откривателите и малко по на север отново в самото село Смилян. Тук в мандра “Млечен дом” откриваме и една от тайните на региона – сиренето “Родопи”, чиито уникални вкусови качества заедно с още няколко млечни продукта със сигурност ще предизвикат у вас нотка на национална гордост.

“Мечтата ни е да превърнем сирене “Родопи” в нещо толкова прочуто като италианския пармезан”, споделя Милкана Йорданова, председател на кооперация “Родопа милк”, Смилян, и наш домакин в мандра “Млечен дом”. Високо масленото мляко от крави от породата българско родопско говедо, надморската височина и атмосферното налягане правят сиреното “Родопи” пикантно, твърдо, а местните го наричат мъжко сирене. “То по нищо не отстъпва на италианския пармезан, дори го конкурира по вкус, пикантност и твърдост, но за съжаление е световно неизвестно”, обяснява още Милкана.

На туристите в мандрата се предлагат демонстрация на производство на бито сирене, избиване на масло, дегустация на няколко вида млечни продукти. По проект за развитие на селския туризъм тук се рекламират и всички къщи за гости в района на трите села, който разполагат общо с 450 легла за настаняване.

Вашият коментар