Български пармезан и Фанта Му правят в Родопите

22.11.2010 14:42:10

Източник: Actualno http://news.myvidin.com/about-52122.html

Прототип на най-известното италианското сирене в света Пармезан, правят в Родопите, стана ясно по време на журналистическо пътуване в региона.

Сирене Родопи не отстъпва по вкус, пикантност и твърдост на пармезана, но за съжаление е световно неизвестно, обясни Милкана Йорданова, председател на кооперация Родопа милк, Смилян.

Сиренето, което местните наричат “мъжко”, в миналото се е приготвяло от овче мляко, тъй като в района е било развито овцевъдството. Днес продуктът се прави от пълномаслено краве мляко и само във високопланинските мандри.

Млякото в Родопите е много силно и високомаслено, и това позволява сиренето да се произвежда, обясни Йорданова.

Не преработваме никакви други количества от рода на сухо или кондензирано мляко. Работим само с планинско мляко и само от района на Смилян, Арда и Могилица, допълни тя.

Освен “български пармезан” и традиционен кашкавал, Родопа милк правят и западен тип сирена.

Нашата мандра стартира по проект на Швейцарското правителство, който навремето спечелихме с идеята да предлагаме висококачествени сирена за българския пазар, разказа Милкана.

Той е един от четиринадесетте проекта на програмата за помощи за Източна Европа.

Започнахме производство на два вида швейцарски сирена Грюйер и Тилзит, а в последствие и на Ементал, холандска Гауда, италиански Пармезан и традиционното българско сирене Родопи. Имаме и наша разработка сирене Гурбет, което прилича много на италианската Скаморца (парено сирене). Технологията е между кашкавала, скаморцата и моцарелата, обясни Йорданова.

Продукцията е бутикова и се предлага само в по-големите верига в страната (в София – в мрежата на Пикадили и Хит, в пловдивските Лакси и Сани).

Освен производство на млечни продукти, Родопа милк развива и алтернативен туризъм.

Млечно царство на Милкана е отворено за всички гости на Родопите. Туристите могат да пренощуват в къща за гости с 18 места.

В мандрата се правят демонстрации на производство на бито сирене, избиване на масло от кисело мляко. Гостите могат да опитат от всички продукти, които се произвеждат в мандрата, както и “традиционната” за региона Фанта Му.

Така децата кръстили родопската бърканица. Това е напитка, която остава след като се отнеме маслото от киселото мляко. На вкус е резлива и след като ферментира замества всяка газирана напитка.

По един проект за развитие на селския туризъм Родопа милк рекламира и всички останали къщи в трите населени места Арда, Могилица и Смилян.

Трите села разполагат общо с 450 легла, като са изградили собствена система за резервации между тях когато в определена къща няма места, туристите се пренасочват към алтернативна.

В региона има обозначени 12 туристически маршрута. За всички тях се предлагат обучени водачи, които, по думите на Милкана, напоследък са стават все по-предпочитани от туристите. Обхождането на маршрутите трае от 2 до 12 часа.

В селата предлагат също конна езда (в Арда), спортен риболов, има възможности и за крайречен плаж.

Няма криза за туризма в Смилянското корито (Смилян, Могилица и Арда), категорична е Милкана Йорданова.

Журналистическото пътуване в Родопите е по проект “Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България, който се финансира по Оперативна програма “Регионално развитие.

Вашият коментар